cz  Czech      uk  EN

Z Hannoveru do Stodůlek

Michal Štengl, šéfredaktor motoristického magazínu Transport a logistika, který řídí a testuje prakticky vše co má kola, včetně autobusů, si vyzkoušel novinku, městský autobus Isuzu Citiport 12 Hyper.

Michal Štengl jeden z mála redaktorů, který může řídit autobus

Michal Štengl jeden z mála redaktorů, který může řídit autobus

 

 

Ani ve snu by mě nenapadlo, že jen pár dnů poté, co jsem si na IAA všiml prohlédl turecký městský autobus Isuzu Citiport 12 Hyper, se v něm svezu. A ještě navíc v Praze. A zkušenost to byla více než zajímavá. V Česku jsou turecké autobusy Isuzu reprezentovány především minibusy Novo, Turquoise a Visigo, nicméně turecký výrobce patřící do skupiny Anadolu Group má ve svém portfoliu kompletní nabídku městských, meziměstských i turistických autobusů. Na IAA v Hannoveru představil hned pět modelů, z toho hned dva modernizované zástupce řady Citiport Hyper. Vedle 18m kloubového i 12metrový, který se objevil v sídle společnost Turancar v pražských Stodůlkách.

.

Citiport vypadá velmi elegantně.

Citiport vypadá velmi elegantně.

.

Délka Isuzu je 12 030 mm.

Délka Isuzu je 12 030 mm.

.

Vypadá skvěle

Citiport je klasický městský autobus dlouhý 12 030 mm a vysoký 3136 mm. Už v Hannoveru se mi zamlouval, na denním světle vypadá ještě lépe. Dost tomu pomáhají zatmavená skla i atraktivně zalomená spodní linie oken.

.

) Uvnitř je 32 pevných sedadel.

Uvnitř je 32 pevných sedadel.

.

08) Díky velkému prosklení je interiér příjemně prosvětlený.

Díky velkému prosklení je interiér příjemně prosvětlený.

.

Na místě pro vozíček či kočárek jsou čtyři sklopná sedadla.

Na místě pro vozíček či kočárek jsou čtyři sklopná sedadla.

.

U každých sedaček jsou USB konektory.

U každých sedaček jsou USB konektory.

Také vnitřek autobusu vypadá velmi dobře, a to třeba i díky dřevěné podlaze. Citiport je plně nízkopodlažní, jen v oblasti zadní nápravy se podlaha lehce zvedá, aby zase klesla. Velmi netradičně vykouslý je motorový tunel. Uvnitř je 32 pevných sedadel s příjemným textilním čalouněním plus čtyři sklápěcí v místě pro invalidní vozíček nebo kočárek. Do autobusu se vejde až 70 stojících cestujících. Pro sedící jsou připraveny USB porty. Cestující o zastávkách informují tři velké displeje.

Dobře známá

Sedadlo řidiče je pohodlné a nabízí standardní možnosti nastavení. Přístrojová deska pochází od firmy Actia, kterou dobře známe třeba z Iveca Crossway LE. Volant se nastavuje s celou přístrojovkou, což u tohoto autobusu bylo fyzicky dost náročné. Mechanismus byl evidentně ještě neochozený. Samotný přístrojový štít je přehledný a má klasické rozvržení s rychloměrem vlevo a otáčkoměrem vpravo. Uprostřed se nachází velký barevný displej palubního počítače.

.

Sedadlo řidiče si nezadá s coachem.

Sedadlo řidiče si nezadá s coachem.

.

Přístrojová deska pochází od firmy Actia.

Přístrojová deska pochází od firmy Actia.

.

Mezi přístroji je velký digitální displej.

Mezi přístroji je velký digitální displej.

.

Parkovací brzda je skvěle po ruce.

Parkovací brzda je skvěle po ruce.

.

Tento autobus byl vybaven dvěma dvoukřídlými dveřmi, takže se hodí spíš na příměstskou dopravu. Jako řidič bych uvítal možnost zablokovat si vpředu jedno křídlo dveří kvůli úniku tepla v zimním počasí. Žádné podobné tlačítko, jaké znám z Crossway, jsem zde nenašel. Předpokládám ale, že lze tuto funkci objednat.

Chytrá kamera

Vedle standardní couvací kamery a dvou kamer nade dveřmi byl Citiport vybavený další umístěnou na čelním skle jako u dálkových autobusů. Tato kamera je základem celé řady asistenčních systémů, hlídá jízdní pruhy, měří vzdálenost vozidel před autobusem a varuje před stojícími objekty. Dokonce přečte i některé dopravní značky. Informace se zobrazují na malém kruhovém displej uchyceném na A-sloupku.

 

Na tomto displeji se zobrazují informace z kamery na čelním skle.

Na tomto displeji se zobrazují informace z kamery na čelním skle.

 

Zatímco výhled na pravé zpětné zrcátko je bezproblémový, ve výhledu na levé trochu překážel rám bočního posuvného okna. Příliš dobrý výhled jsem neměl ani do interiéru na cestující, protože vnitřní zrcátko nešlo nastavit. Nebo se mi nepodařilo přijít na to, kde se to dělá.

 

Výhled šikmo doleva není moc optimální.

Výhled šikmo doleva není moc optimální.

 Sázka na jistotu

Isuzu Citiport 12 Hyper pohání naftový šestiválec Cummins o objemu 8,9 l, který produkuje 247 kW/340 k a 1485 Nm. A to je na městský, resp. příměstský autobus naprosto dostačující. Pravda, jezdil jsem prázdný, nicméně autobus jsem vyzkoušel na kopcovité trase směrem do Kralup nad Vltavou, kde občas jezdím jako brigádník. A to i s prázdným autobusem, takže o dynamiku opravdu nemám starost. Motor spolupracuje s u nás ne úplně obvyklým čtyřstupňovým automatem Voith DIWA. Ten má celkem čtyři strategie řazení Power, Normal, Eco a Super Eco, které se liší otáčkami, kdy řadí výš. Vyzkoušel jsem si je všechny a nakonec jsem tam nechal Power. Převodovka řadí krásně hladce, v 80 km/h točí motor na čtyřku 1800 otáček. Motor ale není prakticky vůbec slyšet. Pochválit musím účinnou motorovou brzdu, která ve spolupráci s retardérem umožňuje plynulé dobrzdění do zastávky.

Milé překvapení

Přiznám se, že jsem k autobusu přistupoval s určitým despektem. O to víc jsem ale byl z něho překvapený. Isuzu Citiport je autobus evropského střihu, se kterým se řidič velmi rychle sžije. Líbí se mi komfort pérování, který nijak nevybočuje ze standardů konkurenčních nízkopodlažních městských autobusů. Během krátkého svezení jsem si do poznámek zapsal dvě věci, na které bych se chtěl zaměřit při delším používání. Vedle již zmíněného horšího výhledu šikmo vlevo se mi zdálo, že má horší rejd. A chvíli jsem si také zvykal na poněkud neobvyklé vyosení plynového pedálu.

  • Technické údaje
  • Isuzu Citiport 12 Hyper
  • Motor: Ř6/vznětový přeplňovaný (CUMMINS L9E6C340B)
  • Zdvihový objem:        8900 cm3
  • Maximální výkon:      247 kW (340 k) /2100 min-1
  • Maximální točivý moment: 1485 Nm/1200 min-1
  • Převodovka:   A4 (Voith DIWA 6)
  • Počet míst k sezení/celková kapacita: 36+70
  • Maximální hmotnost: 18 340 kg
  • Rozměry d/š/v: 12 030 x 2550 x 3136 mm
  • Rozvor: 5850 mm
  • Kapacita nádrží: 300 l

Michal Štengl, foto archiv a autor

.

O slovenském veletrhu BUS SHOW 2019

WWW.BUSSHOW.EU

Agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO Nitra 19.2. – 21. 2. 2019

Veletrh se koná pod záštitou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky  a

Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

 

.

.

 

Reklama na BusPressu – Klíč k nejlepším obchodům

.

 

Autobusy VDL

 

Mercedes – Benz      Setra

 

WWW.MESTSKADOPRAVA.INFO

 

LOGO_isuzu_turancar

TURANCAR CZ, PRODEJ AUTOBUSŮ ISUZU – WWW.ISUZUBUS.CZ

Autobusy ISUZU, ISUZU, ISUZU servis, ISUZU díly, ISUZU TURANCAR

Isuzu-Logo

ProScan – prodej a servis ISUZU – WWW.ISUZUTRUCK.EU

ISUZU prodej, ISUZU díly, ISUZU nákladní, ISUZU D -MAX

KHMC2X

KHMC OPAVA, VÝROBA AUTOBUSŮ – WWW.KHMC.CZ


PODLAHOVINY PRO TRANSPORT

.

 

Komentáře uzavřeny.